office@scoalapacientilor.ro

Primul studiu la nivel mondial arată beneficiile depistării și tratării astmului și BPOC nediagnosticate

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

astm2- campanie de conștientizare

Primul studiu la nivel mondial arată beneficiile depistării și tratării astmului și BPOC nediagnosticate

Depistarea și tratarea persoanelor cu astm sau boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) nediagnosticate a îmbunătățit starea de sănătate a acestora și a redus numărul de consultații medicale pentru simptome respiratorii în anul următor diagnosticării, potrivit unui studiu clinic în premieră mondială publicat în New England Journal of Medicine.

„Se estimează că 70% dintre persoanele cu astm sau BPOC sunt nediagnosticate”, a declarat conducătorul studiului, dr. Shawn Aaron, cercetător principal și specialist în afecțiuni pulmonare la The Ottawa Hospital și profesor la Universitatea din Ottawa. „Acesta este primul studiu care demonstrează că tratarea acestor persoane face o diferență reală în ceea ce privește sănătatea și calitatea vieții lor”.

Cum a găsit echipa de cercetare cazurile nediagnosticate?
Pentru a găsi persoanele cu astm și BPOC nediagnosticate, echipa de cercetare a apelat numere de telefon aleatorii în 17 locații de studiu din Canada, în perioada 2017-2023. Un apel automat a întrebat dacă vreun adult din gospodărie a avut dificultăți inexplicabile de respirație, respirație șuierătoare, tuse prelungită sau a tușit mucus în ultimele șase luni. Cele 26.905 persoane care au raportat aceste simptome au completat chestionare. Cei care aveau cele mai mari șanse de a avea astm sau BPOC au făcut un test de spirometrie respiratorie, standardul de aur pentru diagnosticare.

În total, 595 de persoane au fost diagnosticate cu astm sau BPOC, iar 508 au fost de acord să participe la un studiu randomizat controlat pentru a compara diferite tipuri de îngrijire.

Jumătate dintre participanții la studiu au fost repartizați în mod aleatoriu la îngrijirea obișnuită (îngrijirea oferită de medicul de familie sau de o clinică fără programare), în timp ce cealaltă jumătate a fost tratată de un specialist în pneumologie și de un educator pentru astm/bronșită cronică (o asistentă medicală sau un terapeut cu pregătire specială). Persoanelor tratate de un specialist pulmonar și de un educator li s-au prescris inhalatoare pentru a-și trata astmul sau BPOC și au fost învățate cum să le folosească. Unora li s-au dat planuri de acțiune pentru a-i ajuta să gestioneze singuri crizele de boală. Aceștia au primit tratament de renunțare la fumat, consiliere în materie de exerciții fizice și de greutate, precum și vaccinuri împotriva pneumoniei și gripei, dacă era cazul. Dintre pacienții consultați de un specialist în pneumologie și de un educator în domeniul astmului/BPOC, 92% au început să ia medicamente noi pentru astm sau BPOC, comparativ cu 60% dintre pacienții care au primit îngrijiri obișnuite.

Tratarea astmului și a BPOC nediagnosticate duce la mai puține vizite medicale
Cercetătorii au constatat că pacienții consultați de un specialist în pneumologie și de un educator în domeniul astmului/BPOC au avut în medie 0,53 de vizite medicale pe an pentru simptome respiratorii în anul de după diagnosticare, comparativ cu 1,12 vizite în grupul de îngrijire obișnuită. În plus, la pacienții consultați de un specialist în pneumologie și de un educator pentru astm/BPOC, scorul lor mediu la chestionarul respirator St. George’s Respiratory Questionnaire a crescut cu 10,2 puncte, față de 6,8 puncte pentru grupul de îngrijire obișnuită. O creștere de patru puncte înseamnă o îmbunătățire a stării de sănătate și a calității vieții.

„În lumea reală, nu toată lumea poate consulta un specialist în pneumologie”, explică dr. Aaron. „Vestea bună este că, atâta timp cât un pacient este diagnosticat și tratat, simptomele sale se vor îmbunătăți. Persoanele din studiul nostru care au mers la furnizorii de asistență medicală primară și la clinici fără programare au avut rezultate excelente, iar cele care au mers la un specialist în pneumologie și la un educator în domeniul astmului/BPOC au avut rezultate excelente.”

sursa