office@scoalapacientilor.ro

Aderența la tratament a pacienților cu astm bronșic sever

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

Aderența la tratament a pacienților cu astm bronșic sever

Astmul bronșic sever reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza mortalității și a costurilor directe și indirecte pe care le implică.

Specialiștii atrag atenția că este foarte important, în primul rând, să fie făcută diferențierea între astmul necontrolat și astmul sever, pentru a se putea prescrie terapia potrivită. Apoi, în cazul în care, chiar și sub terapie, pacientul manifestă simptome, trebuie văzut cât de bine își ia tratamentul, dacă îl administrează corect, la timp etc. Conf. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş”, atrage atenția că pacienții cu astm bronșic reprezintă cei mai non-aderenți pacienți dintre toate patologiile medicale.

Cu ce ne confruntăm?

Foarte multe cadre medicale confundă, de cele mai multe ori, astmul necontrolat cu astmul sever. Din această confuzie are de suferit pacientul, care, pe lângă faptul că este diagnosticat greșit, primește ca „bonus” o treaptă terapeutică superioară fără să să aibă nevoie.

Este foarte important să se elimine toți factorii care pot să interfereze cu această patologie. Slaba aderență la tratament, precum și diagnosticul și tratamentul comorbidităților asociate, reprezintă cei mai importanți piloni care duc la interferența cu acest diagnostic.

Studiile clinice demonstrează că pacienții cu astm bronșic reprezintă cei mai non-aderenți pacienți dintre toate patologiile medicale. Faptul că „arsenalul terapeutic” își face rapid acțiunea la această boală reversibilă (în primele stadii) conduce la ignorarea ei de către pacienți. Continuarea fumatului, neidentificarea alergenilor favorizanți crizelor astmatice, lipsa activității fizice, alimentația neadecvată – toate acestea conduc la agravarea acestei patologii. Pe de altă parte, medicația homeopată (pe care mulți pacienți o încearcă), lipsită de orice dovadă medicală riguroasă, reprezintă un alt factor de agravare a bolii.

Faptul că astmul bronșic este tratat de mai multe specialități în afara arealului pneumologic (medic de familie, medic internist, alergolog) face ca pacientul să ajungă la specialistul pneumolog în fază avansată de boală sau într-o exacerbare ce necesită internare.

În cazul pacienților cu astm sever, simptomatologia este continuă și foarte deranjantă pentru calitatea vieții lor. Cu toate acestea, ei încep să tolereze boala și să se obișnuiască cu gradul de dispnee. Lipsa „pretențiilor” de a vrea să se simtă mai bine sau pierderea speranței că nu se poate „mai bine” se traduce într-o demotivare a lor, reflectată prin scăderea aderenței, și așa precară. Aderența acestor bolnavi este influențată nu numai de nivelul cognitiv, ci și de gradul de cultură. De cele mai multe ori, pacienții își subevaluează gradul de boală și își ignoră simptomatologia.

Cum pot fi remediate aceste probleme?

Educarea medicală continuă și instruirea / controlul periodic al tehnicii inhalatorii pot reprezenta soluții la toate aceste probleme. Internetul pune la dispoziție o mulțime de site-uri specializate și de foruri unde specialiști pneumologi pot să dea sfaturi. Este recomandată evitarea paginilor web care nu provin de la asociații profesionale specializate, care au origine „obscură”, sau a forurilor de pacienți care nu sunt supervizate de un specialist.

Terapia biologică personalizată reprezintă un imens pas realizat în tratamentul acestor pacienți. În cazul pacienților care răspund bine la acest tratament se observă o rată de aderență net superioară, comparativ cu medicația inhalatoare.

Cât durează depistarea unui tratament cât mai potrivit?

Acest lucru este variabil în funcție de pacient și de clinica unde se tratează. De obicei, aceste cazuri ajung să fie tratate în clinicile universitare, unde personalul medical are o mai mare experiență în managementul astmului sever. De la depistare până la instituirea unui tratament adecvat, poate să dureze și câteva luni. De cele mai multe ori, instituirea unui tratament adecvat este direct proporțională și cu aderența pacientului. Diagnosticul diferențial și urmarea pașilor din ghidul internațional GINA (Global Initiative for Asthma) sunt etape vitale în stabilirea unui diagnostic corect. Un parteneriat între medicul pneumolog și alergolog este foarte util într-un diagnostic cât mai rapid și corect.

Care sunt efectele unui tratament care nu funcționează, la pacienții cu astm sever?

Internările succesive în spital, apărute din cauza exacerbărilor bolii, nopțile nedormite, dispneea continuă, pensionarea pe caz de boală, riscul crescut de mortalitate – sunt doar câteva dintre efectele chinuitoare și morbide ale unui tratament inadecvat. Trebuie să menționăm că mai rămâne un fenotip de pacienți care, în ciuda unui diagnostic și a unui tratament corect instituit, în continuare nu răspund bine la acesta. Acești pacienți, care au de obicei un tratament maximizat, sunt cei mai predispuși la deces timpuriu.

Care sunt beneficiile unui tratament bine prescris, în termeni de calitate a vieții?

Practic, la acești pacienți totul gravitează în jurul calității vieții. Un tratament corect la un pacient care răspunde bine face ca acesta să poată duce o viață normală. Dacă, anterior tratamentului, pacientul prezintă un grad mare de dizabilitate raportat la arealul limitat în care își desfășura activitățile zilnice cotidiene, după administrarea primelor doze de tratament biologic, viața lui se schimbă fundamental în bine. Activități pe care le credea de mult „șterse” sau „uitate”, ca de exemplu excursii montane, pot să îi fie accesibile din nou.