office@scoalapacientilor.ro

Astmul sever necontrolat, risc de deces

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

Astmul sever necontrolat, risc de deces

Astmul bronșic sever necontrolat este invalidant, cu exacerbări frecvente și risc de deces, pacienții suferind o deterioare importantă a funcției pulmonare și a calității vieții.

În astmul sever, simptomele nu se ameliorează chiar și atunci când oamenii iau în mod regulat și corect medicamentele obișnuite și unde alte cauze declanșatoare ale simptomelor au fost eliminate cât mai mult posibil. Astmul sever necesită o evaluare specializată și un suport și tratamente foarte diferite.

Bolile respiratorii reprezintă 8% din totalul deceselor în Europa și constituie a treia cauză de mortalitate după cea generată de bolile cardiovasculare și cancer. Astmul bronșic este o boală cronică inflamatorie, complexă prin spectrul fenotipurilor descrise, cu impact major asupra calității vieții și prevalență în creștere- se estimează că, până în 2025, la nivel global vor exista peste 400 milioane de pacienți. În România există peste un milion de cazuri de astm bronșic, prevalența fiind estimată la 4-6%, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.10% dintre cazurile de astm bronșic sunt severe, iar până la 40% dintre acestea rămân necontrolate sub terapia standard cu doze mari de corticosteroizi inhalatori, bronhodilatatoare cu durată lungă de acțiune și corticoterapie orală.

Analizele arată că povara economică aferentă astmului sever ajunge la 50% din costurile totale generate de boală. Astmul bronșic sever necontrolat este invalidant, cu exacerbări frecvente și risc de deces, pacienții suferind o deterioare importantă a funcției pulmonare și a calității vieții. Tratamentul acestei categorii de pacienți reprezintă o nevoie medicală încă neacoperită în România.