office@scoalapacientilor.ro

Cum recunoașteți un atac sever de astm?

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

atac sever de astm

Cum recunoașteți un atac sever de astm?

Semnele și simptomele unui atac sever de astm pot include respirație șuierătoare, tuse care nu se oprește, senzație de strângere a pieptului și o față palidă și transpirată.

Simptome precum imposibilitatea de a respira și respirația șuierătoare sunt semne caracteristice ale astmului. Dar nu toată lumea experimentează boala și simptomele ei în același mod.

Un diagnostic de astm este clasificat ca fiind ușor, moderat sau sever, în funcție de gravitatea simptomelor, de cât de des apar simptomele și de cât de bine reacționează boala la tratament. Pentru fiecare categorie de astm, simptomele pot fi intermitente (ceea ce înseamnă că uneori persoana are simptome și alte ori nu) sau persistente (ceea ce înseamnă că persoana are întotdeauna simptome). Oricine cu astm riscă să aibă un atac de astm (numit și „exacerbare a astmului”), când mușchii din jurul căilor respiratorii se contractă și căile respiratorii produc mai mult mucus, ceea ce îngustează tuburile bronșice prin care putem respira. Alte simptome de astm, cum ar fi tusea, respirația șuierătoare, imposibilitatea de a respira și senzația de strângere în piept) tind să se agraveze în timpul unui atac de astm.

Un atac de astm poate fi considerat minor dacă simptomele se ameliorează odată cu tratamentul la domiciliu; un atac este considerat sever atunci când acest lucru nu se întâmplă. Oricine are astm poate suferi un atac sever.

Un atac este sever dacă este dificil de controlat și de gestionat cu tratament la domiciliu. Multe lucruri pot duce la atacuri de astm severe. Și, în general, aceleași tipuri de declanșatoare care duc la atacuri de astm severe duc la cele mai blânde.

Un atac poate fi răspunsul organismului când a fost expus la ceva sau la mediul din jurul tău. Iritanți precum parfumurile grele, focul sau substanțele chimice de curățare pot declanșa un atac de astm.

Multe persoane cu astm pot să își desfășoare activitățile zilnice în mod normal, dar dacă apare o exacerbare severă, poate necesita spitalizare sau se poate transforma într-o situație de urgență, care poate pune viața în pericol.

Sunt mai multe semne care indică un atac sever de astm.

Respirație șuierătoare (wheezing)

De multe ori, șuierul din respirație este un sunet pe care nu îl puteți auzi – este mai mult un zgomot pe care doctorii îl depistează cu un stetoscopk. Dacă șuieratul poate fi auzit de oricine din cameră, acesta este semnul unui atac sever de astm. În mod obișnuit, wheezingul apare atunci când persoana respiră, deci la expirații, dar într-un atac sever, acesta poate apărea și la inspirație (când o persoană trage aer în piept). Acest zgomot este cauzat de inflamația și îngustarea căilor respiratorii.

Tuse care nu se mai oprește

În caz de tuse provocată de un atac sever de astm, persoana afectată nu poate să mai respire, doar tușește. Este mai mult un fel de tuse uscată, care irită căile respiratorii.

Respirație rapidă

Respirația poate deveni mai rapidă când un atac de astm devine mai sever. Când se întâmplă acest lucru, o persoană nu își poate controla rata de respirație; încearcă doar să respire repede pentru a compensa. Respirația rapidă cu retracția pieptului poate fi o urgență medicală.

Panică și anxietate

Pe măsură ce respirația devine mai dificilă, anxietatea se poate instaura. Atunci când îți lipsește oxigen la nivelul creierului, este firesc să începi să te simți panicat. Stresul și anxietatea sunt, de asemenea, declanșatori obișnuiți pentru un atac de astm.

Presiune în piept

Uneori, pacienții vor simți o presiune puternică în capul pieptului în timpul unui atac sever de astm. Unii oameni se pot simți ca și cum cineva stă pe pieptul lor.

Dificultate în vorbire

În cazul unui atac sever de astm, dificultățile de respirație și tusea continuă pot împiedica persoana afectată să scoată o propoziție completă. Pacienții pot avea un discurs tensionat în timp ce încearcă să scoată cuvinte, deoarece pur și simplu nu pot respira.

Buze sau unghii cu nuanță albastră

Într-un atac foarte sever, buzele sau paturile unghiilor cuiva ar putea deveni albastre. Atunci când aveți greutăți în a obține suficient oxigen, acesta va merge mai întâi la organele care sunt vitale pentru viață. Inima, plămânii și creierul încă încearcă să obțină oxigenul cât mai mult posibil. Unghiile și buzele pot începe să devină albastre, deoarece nu primesc oxigenul așa cum ar fi trebuit.

Față palidă și transpirată

Dacă chipul cuiva pare palid și transpirat în timpul unui atac sever de astm, este legat de faptul că nu obține suficient oxigen. Ca urmare, culoarea ”se scurge” de pe fața lor.