office@scoalapacientilor.ro

Este astmul sever un risc pentru naștere?

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

sarcina naștere astmul sever

Este astmul sever un risc pentru naștere?

Naștere: Astmul apare la aproximativ 8% dintre femeile aflate în anii lor de fertilitate, fiind cea mai frecventă afecțiune care poate complica sarcina.

În ceea ce privește astmul sever, studiile au arătat că boala are tendința să se agraveze în timpul sarcinii, ceea ce înseamnă că gravida cu astm sever trebuie foarte bine monitorizată de o echipă multidisciplinară, formată din ginecolog, medic de familie și pneumolog/alergolog, pe toată perioada sarcinii

Dr. Corina Porr, medic primar alergologie și imunologie, spune că astmul bronșic sever este un risc pentru sarcină doar dacă nu este controlat. ”O lipsă acută de oxigen poate duce la hipoxie neonatală, mortalitate perinatală sau greutate mică la naștere. Anestezia generală reprezintă un risc de exacerbare a astmului, recomandată fiind cea loco-regională. Nașterea naturală prezintă mai puține riscuri de exacerbare decât nașterea prin cezariană. Astmul este o boală complexă, iar comunicarea medic de familie/pacient/medic pneumolog sau alergolog este foarte importantă”, recomandă dr. Corina Porr.