office@scoalapacientilor.ro

Femeile cu astm sever, risc mai mare de preeclampsie

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

preeclampsie

Femeile cu astm sever, risc mai mare de preeclampsie

Preeclampsie: un studiu canadian arată că gravidele care au astm sever sunt mult mai predispuse la apariția acestei condiții medicale care le poate pune în pericol viața.

Studiul a descoperit că femeile cu atsm sever în timpul sarcinii aveau un risc cu 30% mai mare de apariție a unei afecțiuni care poate avea ca rezultat decesul mamei sau bebelușului. Cercetătorii au mai descoperit că atacurile (exacerbările) de astm sever au impact asupra sănătății copilului- risc cu 14% mai mare de naștere prematură și cu 21% mai mare de malformații. În cadrul studiului au fost comparate femeile cu astm bine controlat cu cele care experimentaseră simptome severe. Rezultatele sunt importante deoarece se știe că multe femei cu astm opresc sau iau mai puține medicamente contra bolii în timpul sarcinii. ”Astmul este cea mai frecventă boală cronică a femeii gravide, afectând 8-15% dintre femeile însărcinate la nivel mondial. Dacă astmul nu este controlat bine, pacienții pot avea simptome severe precum wheezing (respirație șuierătoare), tuse, sufocare sau senzație de strânsoare în piept. Studii anterioare au arătat că una din trei femei gravide cu astm va suferi simptom severe, deci trebuie să înțelegem cum va afecta această situație mama și copilul”, a explicat dr. Kawsari Abdullah, autorul principal studiului.

Studiul a inclus date despre 100.000 de sarcini și a mai arătat că astmul poate fi transmis copilului dacă mama a avut exacerbări. Dintre copiii născuți între anii 2003 și 2012, riscul de astm până la vârsta de 5 ani era cu 23% mai mare, iar riscul de pneumonie creștea cu 12%.

Acesta este cel mai mare studiu privind riscul asociat cu simptomele astmului sever în sarcină și ne permite să aflăm care este impactul asupra copiilor până la vârsta de cinci ani. Rezultatele întăresc nevoia de studii care să demonstreze că astmul necontrolat este periculos atât pentru mamă, cât și pentru copii. Aproape 40% dintre femeile însărcinate scad doza sau nu mai iau medicamentele pentru astm deoarece cred că ar fi periculoase pentru făt. Însă studiul nostru arată că simptomele astmului sever reprezintă un risc și mai mare pentru mamă și copil”, atrage atenția dr. Teresa To, cercetător senior.

Semnele preeclampsiei

Preeclampsia afectează unele femei gravide, de obicei în a doua jumătate a sarcinii sau imediat după naștere. Semnele timpurii includ hipertensiune arterială și un nivel crescut de proteine în urină, acestea putând fi depistate în timpul controalelor din timpul sarcinii. În unele cazuri, pot apărea și alte simptome: umflarea picioarelor, gleznelor, feței și mâinilor, din cauza retenției de lichide, dureri de cap severe, probleme de vedere, durere sub coaste. Deși multe cazuri de preeclampsie sunt ușoare, afecțiunea poate duce la complicații serioase atât pentru mama, cât și pentru copil, dacă nu este monitorizată și tratată. Cu cât este diagnosticată mai devreme și monitorizată, cu atât mai bune sunt rezultatele pentru mamă și copil.

Cine este la risc?

Până la 10% dintre sarcini pot fi afectate de preeclampsie, iar 1-2% dintre acestea ajung severe. Multe lucruri pot crește riscul apariției preeclampsiei, printre care:

  • diabet, hipertensiune arterială sau boli renale înainte ca femeia să rămână însărcinată
  • alte boli, precum lupus sau sindrom fosfolipid
  • apariția preeclampsiei în timpul unei sarcini anterioare

Alți factori pot contribui la apariția pre-eclampsiei: istoric familial de boală, vârsta de peste 40 de ani, o perioadă de cel puțin 10 ani de la sarcina anterioară, sarcină cu gemeni sau tripleți sau un indice de masă corporală de peste 35. Dacă aveți doi sau mai mulți dintre acești factori, riscul de apariție a preeclampsiei este mai mare.