office@scoalapacientilor.ro

Somn astm sever: simptomele, mai rele în timpul nopții

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

somn astm sever

Somn astm sever: simptomele, mai rele în timpul nopții

În cazul astmului sever, simptomele sunt mai severe, mai persistente și mai frecvente pe parcursul nopții, putând trezi pacientul din somn.

Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii (bronșiilor) și se manifestă tipic prin crize de dispnee (lipsă de aer), tuse, wheezing (șuierat al respirației mai mult în expir), senzație de constricție toracică, aceste simptome fiind expresia bronhospasmului (îngustării bronșiilor) prin mecanism inflamator cel mai frecvent de tip alergic. În cazul astmului sever, simptomele sunt mai severe, mai persistente și mai frecvente pe parcursul nopții, putând trezi pacientul din somn. ”Această noțiune se întrepătrunde cu cea de control al astmului, și anume cât de ușor este de a opri/preveni apariția acestor simptome, asigurând astfel o calitate bună a vieții pacientului cu ajutorul medicației antiastmatice. Astfel, există astm sever, dar ușor de controlat, și astm mai puțin sever, dar greu de controlat. Astmul greu de controlat (adică simptomele nu pot fi controlate cu medicație maximală) se mai numește și astm dificil. În cazul lipsei altor comorbidități (alte boli concomitente), în timpul somnului pot apărea tulburări respiratorii de origine astmatică, de exemplu dispnee (numită și dispnee paroxistică nocturnă), ce pot trezi pacientul din somn. În această situație, pacientul este nevoit să administreze un medicament bronhodilatator inhalator cu acțiune rapidă prescris de către medic”, recomandă asist. univ. dr. Dragoș-Cosmin Zaharia, doctor în științe medicale, medic primar pneumolog, Institutul Național de Pneumftiziologie „Marius Nasta” București.

Problema, mai atrage atenția specialistul, este când persoanele cu astm au și cel puțin o altă patologie asociată (obezitate, insuficiență cardiacă, sindrom de apnee în somn, reflux gastroesofagian). ”Aceste asocieri de patologii favorizează și agravează simptomatologia astmului, astfel scăzând calitatea vieții pacienților cu astm sever inclusiv prin creșterea frecvenței și duratei simptomatologiei nocturne sau asociate somnului. Pacienții cu insuficiență cardiacă asociată prezintă dispnee în poziție culcată, acest simptom fiind adesea pus pe seama astmului. În cazul pacienților cu reflux gastroesofagian, conținutul gastric acid revine în zona faringiană și este chiar aspirat în căile respiratorii, în timp ce pacientul se află în poziție culcată (de obicei, în somn), și întreține și accentuează inflamația de la acest nivel. Astfel, pacienții cu astm și reflux pot avea simptome astmatice mai severe (în special, tuse) și mai dificil de controlat medicamentos. Această problemă este de multe ori neglijată și severitatea simptomelor este atribuită în totalitate astmului, care este fals considerat sever sau dificil. Și acești pacienți se pot trezi noaptea din somn cu simptome astmatice severe (tuse, dispnee). Pacienții obezi sunt mai predispuși să asocieze reflux gastroesofagian”, mai spune specialistul în cadrul unui interviu acordat revistei Politici de Sănătate.