office@scoalapacientilor.ro

Test de autoevaluare pentru astm

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

test astm

Test de autoevaluare pentru astm

Bolnavii cu astm- o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie- prezintă simptome precum lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.

Astmul afectează mai mult de 300.000.000 oameni în toată lumea și este cea mai răspândită boală cronică printre copii. Doar în Europa, 30.000.000 persoane suferă din cauza astmului. 1 din 4 pacienţi a avut cel puţin o dată în viaţă o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor. În România se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de persoane care suferă de astm. Prevalenţa  este în continuă creştere, cu precădere în rândul populaţiei pediatrice.

„Din fericire, astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul aşa cum le-a fost prescris şi dacă se feresc de factorii de risc. Pe www.invingeastmul.ro pacienţii au la dispoziţie un test de autoevaluare a controlului astmului.” spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) în România.

Ce trebuie să faceţi:

Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar dacă aţi fost diagnosticaţi cu astm puteţi duce o viaţă normală, activă. Singura condiţie, după cum atrag atenţia specialiştii, este să respectaţi câteva reguli simple:

  • evitaţi factorii de risc
  • renunţaţi la animalele de companie
  • lăsaţi-vă de fumat; dacă membrii familiei fumează, rugaţi-i să nu o mai facă în casă;
  • nu folosiţi deodorante puternice – precum săpun, şampon, parfum, deodorant de cameră etc.
  • faceţi pregătiri speciale pentru camera în care locuiţi (scoateţi toate covoarele, pernele suplimentare şi fotoliile, spălaţi cearşafurile şi păturile des în apă fierbinte; lăsaţi-le să le usuce soarele; aerisiţi camera des).
  • învăţaţi să vă daţi seama când astmul se agravează şi cum trebuie să reacţionaţi.