office@scoalapacientilor.ro

Utilizarea medicamentelor pentru astm în timpul pandemiei COVID 19- recomandări GINA

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

Irina Alexandru - medicamentele pentru astm în pandemia COVID 19

Utilizarea medicamentelor pentru astm în timpul pandemiei COVID 19- recomandări GINA

Persoanele cu astm bronșic ar trebui să continue să utilizeze medicamentele inhalatorii (corticosteroizi, bronhodilatatoare sau combinații) pentru controlul astmului în timpul epidemiei COVID 19.

Potrivit alergologului Irina Alexandru, unele surse au sugerat că trebuie evitați „corticosteroizii” în timpul pandemiei COVID 19. ”Acest sfat se referă la utilizarea corticosteroizilor orali, cu excepția cazului în care există o indicație clară pentru utilizarea lor. Cu toate acestea, pacienții cu astm nu trebuie să înceteze medicația de control cu corticosteroizii inhalatori prescriși (sau corticosteroizii orali prescriși). Oprirea corticosteroizilor inhalatori duce adesea la agravarea cu potențial sever a astmului, iar evitarea corticosteroizilor orali în timpul crizelor severe de astm poate avea consecințe grave. Corticosteroizii orali pe termen lung pot fi uneori necesari pentru a trata astmul sever și poate fi periculos să le opriți brusc. Discutați întotdeauna cu medicul sau asistenta medicală înainte de a opri orice medicament pentru astm”, recomandă medicul.

Continuați să administrați medicamentele de tip inhalator pentru controlul astmului și, dacă astmul dumneavoastră se înrăutățește, urmați instrucțiunile din planul de acțiune pentru astm discutat cu medicul curant pentru a solicita ajutor medical și pentru a vă schimba medicamentele. Aceste recomandări se aplică atât adulților, cât și copiilor diagnosticați cu astm bronșic. Unul dintre cele mai importante moduri de a vă proteja este să vă spălați frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și să nu atingeți niciodată ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.