office@scoalapacientilor.ro

Studiu genetic: soluția pentru vindecarea astmului sever

Respiră Viața! Spune NU Astmului Sever

Studiu genetic: soluția pentru vindecarea astmului sever

Cel mai mare studiu genetic efectuat vreodată pe pacienții cu astm moderat spre sever a dezvăluit noi informații despre cauzele care stau la baza bolii – ceea ce ar putea îmbunătăți atât diagnosticarea, cât și tratamentul.

Între 5 și 10% dintre indivizii cu astm suferă de varianta severă a bolii, care nu răspunde la tratamentul convențional. Printre simptome se numără și insuficiența respiratorie, care duce la spitalizări repetate. Studiul genetic a comparat datele a 10.000 persoane cu astm și 50.000 de persoane cu o sănătate normală a plămânilor. Pentru prima oară, s-au putut identifica anumite variații genetice asociate cu riscul de apariție a astmului moderat- sever. Astfel, cercetătorii vor putea lucra pentru obținerea unor terapii care să targheteze aceste variații genetice.

”Astmul este relativ des întâlnit, dar dificil de diagnosticat și tratat. Afectând aproximativ 10% din populație, astmul a fost identificat recent drept cea mai prevalentă boală respiratorie cronică, cu un impact semnificativ asupra vieții persoanelor afectate și asupra bugetelor de sănătate. Știm că factorii declanșatori sunt cei de mediu, însă credem că și predispoziția genetică poate juca un rol. De aceea este importantă cercetarea genetică. Dacă putem identifica acele gene care cauzează boala, putem îmbunătăți tratamentul sau chiar vindeca astmul”, a explicat prof. Ian Sayers (Universitatea din Nottingham), autorul studiului.

”Noi tratamente pentru astmul sever sunt deja disponibile, iar altele sunt în curs de apariție. O provocare majoră va fi să înțelegem care tratament este potrivit pentru fiecare pacient. Studierea cauzelor genetice ale astmului sever ne va ajuta în luarea deciziilor”, a susținut și prof. Christopher Brightling.

”Milioane de persoane din Marea Britanie suferă de astm, însă boala afectează pe fiecare diferit, astfel încât unii au simptome mai severe decât alții. Înțelegând schimbările genetice care declanșează dezvoltarea astmului, vom putea dezvolta mai multe tratamente personalizate”, a afirmat prof. Louise Wain, președinte al Fundației Plămânului din UK.

Mai multe date din studiu- AICI.